pondělí, listopadu 20, 2017

Přečteno #2


  • Zlodějka knih

Jedna z mých oblíbených knih, ke které jsem viděla i filmové zpracování. Příběh se odehrává za války a vypraví ho smrt. Hlavní hrdinkou je malá Liesel, které zemřel bratr a dostala se do pěstounské rodiny. Při pohřbu svého bratra ukradla první knihu a to hrobařskou příručku. Od té doby se z ní stala zlodějka knih. U svých pěstounů se díky svému novému otci naučí číst a psát. Našla si kamaráda Rudyho, který byl do Liesel zamilovaný, ale ona mu nikdy nechtěla dát polibek.
Jednou se u nich objevil Žid jménem Max a rodina ho ukrývala ve svém sklepě, protože otec Liesel, slíbil při válce otci Maxe, že je jeho dlužníkem. 
Při náletech se společně s ostatními obyvateli města schovávali ve sklepě, kde jim Liesel četla, aby uběhl čas, který ve sklepě trávili a zároveň, aby ostatní trochu rozptýlila. 
Jak za války bývalo, odváděli do táborů Židy, kdy jednou viděla Liesel i Maxe a nechtěla ho nechat odejít. Dostala za to tvrdě potrestáno a byla zbita i s Maxem. Při jednom bombardování dostala v úkrytu od matky knihu, kterou pro ni napsal Max. Byla o Hitlerovi.
Nakonec se Liesel dostala k psaní své vlastní knihy a to ji zachránilo život. Když sepisovala svůj příběh, ulice kde žila byla vy bombardována a ona jako jediná přežila. 
V roce 1945 se vrátil Max. 


  • Jak překousnout babičku

Příběh je o dívce Katherine, kterou vychovávala babička. Katherine otec zemřel a matka ji opustila. Katherine nikdy neměla hezké oblečení a byla silnější postavy. Byla velice chytrá a dostala možnost studovat na Oxfordu. Ve škole byla často šikanována, protože byla jiná než ostatní děti. Je jedinou příbuznou své babičky a proto se o ni musí starat. Velice ráda chodila do knihovny, kde si rozuměla s jednou knihovnicí. Vše se zamotá, když se objeví kluk, který tvrdí, že je její bratranec a zjistí pravdu, kdo je skutečně knihovnice, se kterou si tak moc rozumí.

  • Kdyby kočky mohly mluvit

Kniha doplněna fotografiemi koček vypráví o tom, jak si přestavují kočky lidi. Co si o lidech myslí, jak je vidí, jaké je jejich chování. Je ukázáno, jak se chovají kočky a snaží se naučit lidi trochu zpomalit a užívat si pohody a života, tak jako to dělají právě ony. Kniha je rozdělena na několik různých příběhů, jak jinak než o kočkách.

1 komentář:

  1. Zlodějku knih máme také doma a je to první mamčina knížka, kterou si sama od sebe koupila :D Možná si jí přečtu, až mamka zkončí :) Film špatný nebyl, ale ten konec :(

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat

Děkuji za podporu :)